Čtvrtek, 28 března, 2024
Home Krása a zdraví Nenávidím jídlo – boj s anorexií

Nenávidím jídlo – boj s anorexií

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
anorexie

Téma anorexie je stále pro většinu lidské populace tabu. Přitom je to velice vážná porucha příjmu potravy, která by se měla řešit. Začátek je u všech stejný: Chci být hubená a krásná. Všichni mě budou milovat, kluci se o mně budou prát a budu mít spoustu kamarádek. Štěstí totiž závisí na tom, jak člověk vypadá. Ale je tomu opravdu tak? Na následky anorexie ročně umírá až 10.000 dívek…

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

Sára

Vím, že když nebudu denně dostatečně jíst, tak to bude mít dopad na mé zdraví. Nemůžu si ale pomoct. Jako by mi cizí hlas v hlavě říkal „tohle nesníš“ a „sněž jen tohle“. Moje přehnaná péče o zevnějšek ničí moje sebevědomí. Ztrácím přátele a ničí se mi zuby. Nedávno jsem navštívila svou babičku. Asi před rokem mne viděla naposledy a když mě spatřila teď, oči se jí zalily slzami. To vypadám opravdu tak hrozně? Má frustrace znamená, že kolem sebe ničím všechny vztahy a hlavně vztah sama k sobě. Když sním jednu čokoládovou tyčinku, popadne mě šílený pocit, že naberu dvacet kilo a musím jít hned ven a běhat v kuse dvě hodiny, abych tu depresi ze sebe alespoň trochu vyhnala. Je pro mě až moc těžké přibrat na váze. Svaluju vinu na rychlé spalování a jídlo schovávám do kapes.

Karolína

Když mi kamarádka řekla, že jsem anorektička, pohádaly jsme se. Já přece nejsem anorektička. Anorektičky nejedí vůbec nic a já přece pravidelně snídám i obědvám. Vynechávám jen večeře, protože podle doktora je to správné. Jenže problém je ten, že moje snídaně a obědy jsou pokaždé stejné. Půlka jablka. Když se na sebe podívám do zrcadla, vidím tlustou holku s velkým zadkem. Jednou jsem srovnala svůj oběd s obědem mé kamarádky a došlo mi, že asi opravdu jím o něco míň než ostatní. Doktorka mi poté potvrdila, že trpím anorexií. Do té doby jsem si to zkrátka nechtěla připustit.

Anorexie je opravdu velmi riskantní touha po štíhlé postavě.

Mentální anorexie může zabíjet a poruchou trpí nejčastěji mladé dívky ve věku od 13-17 let. Důvodů, proč se dívka rozhodne nejíst, je hned několik. Až chorobná touha po štíhlosti může být následkem dokonalého obrazu v televizi. Soutěže modelek, módní přehlídky a hlavní hrdinky v televizních seriálech jsou jen ikonou krásy pro malou holčičku. Chtějí zkrátka vypadat stejně. Dalším důvodem může být nemoc, při které dívka shodí třeba pět kilogramů a tato ztráta na váze se jí zalíbí natolik, že chce v hubnutí pokračovat.

[irp]

Jak poznáme dívku trpící mentální anorexií?

  • je extrémně vyhublá a bledá
  • nemenstruuje
  • nemá zájem o intimní kontakt a nechce se vyslékat
  • je slabá, neustále unavená a citlivá
  • nejí vůbec nic nebo si jídlo schovává

Anorexie pak může způsobit opravdu nepříjemné nemoci jako chudokrevnost, poškození žaludku, srdeční arytmii a v neposlední řadě neplodnost. Léčba anorexie je zdlouhavá a někdy i bezvýsledná. Toto onemocnění se totiž netýká jen těla, ale také psychiky. Pomoci můžeme tak, že pacientku co nejdříve dopravíme na specializovanou kliniku a budeme ji v jejím boji podporovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář