Úterý, 19 března, 2024
Home Domácnost Jak správně vybrat stínící techniku do střešních oken?

Jak správně vybrat stínící techniku do střešních oken?

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
okno

Majitelé podkrovních bytů mají velké štěstí na krásné domovy s jedinečnou dispozicí. Musí ale také během léta bojovat s mnohem vyššími teplotami. Se správnou volbou stínění do střešních oken můžete přitom teplotu v interiéru snížit během léta až o 7 stupňů. Při výběru si musíte vybrat:

  • venkovní nebo vnitřní variantu,
  • typ stínění (žaluzie, rolety, markýzy),
  • manuální nebo elektrické ovládání.

Vnitřní nebo venkovní realizaci?

Právě venkovní stínění vám dokáže v létě snížit teplotu uvnitř až o 7 stupňů. Vnitřní stínění podle průzkumů pohlcuje paprsky uvnitř, takže tuto vlastnost nemá. Musíte ale počítat s tím, že venkovní varianty jsou mnohem dražší než vnitřní. Musí se totiž vyrobit z velmi odolného materiálu, protože je produkt vystavený sněhu, mrazu i kroupám. Je zde proto i vyšší možnost, že nevydrží tak dlouho.

Výhodou vnitřního stínění je také malá údržba a rychlá instalace. O venkovní rolety musíte pravidelně a správně pečovat, aby vám vydržely dlouho. O vnitřní rolety se nemusíte starat prakticky vůbec a vydrží vám po mnoho let. Zvolit rolety pro střešní okna je jednou z nejlepších možností. Můžete se ale podívat také na markýzy, které jsou nyní velmi oblíbené.

Je lepší látka nebo hliník?

Klasické žaluzie i venkovní rolety jsou vyrobeny z hliníku. Na střešních oknech ale musíte počítat s tím, že se žaluzie prověsí a nebudou správně stínit. Jinak můžete hliníkové lamely využít k plnému zatemnění místnosti, když je budete mít na vnější straně oken. Látkové rolety jsou ovšem mnohem lepší, protože místnost lépe zatemní a budou vás chránit před UV zářením.

Nezapomínejte na hmyz

Stínění oken není jediným faktorem, na který byste měli myslet. Pevné sítě proti hmyzu do střešních oken vám zajistí naprosté pohodlí během parného léta. Budete totiž ušetřeni o bzučení a bodnutí od komárů. Nedostanou se vám domů ale ani mouchy, včely, vosy nebo jiný hmyz, který by se vám doma mohl zabydlet.

 

Zdroj obrázku: Gorloff-KV / Shutterstock.com


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář