Používat lednici správně neumí každý. Pokud do ní ukládáte potraviny, které se v ní nacházet nemají, je to spíše na škodu. Jednak mohou ztratit svou přirozenou chuťovou vlastnost a někdy i rychleji zplesnivět. Připravili jsme pro vás seznam jídel, která do lednice nepatří.
Některá zelenina a ovoce nepatří do lednice.
- Cibule
Cibule obsahuje tekutinu, kvůli ní, vám v lednici rychle zplesniví. Nejlepší je nějaké tmavé a chladné místo (sklep, spižírna, garáž). Rozhodně však nenechávejte brambory a cibuli ve společném pytli, zkazí se tak rychleji. Cibule v lednici velmi rychle ztrácí své aroma, hnije a měkne.
- Brambory
Škrob v bramborách se v lednici mnohem rychleji mění v cukr. Nejlepší je brambory uskladnit v papírovém sáčku na suchém, studeném a temném místě.
- Rajčata
Studený vzduch v lednici urychluje proces zrání a zelenina tak rychle ztrácí původní chuť. Kromě toho hlad porušuje i vnitřní membrány a rajčata rychleji měknou. Lepší je dát rajčata do košíku, či do skleněné misky mimo ledničku. Vzpomeňte si na babičky, které nechávaly dozrávat rajčata na okně.
- Česnek
V lednici rychleji plesniví, případně může začít i klíčit. Někdy za rychle mění v gumovou hmotu. Pokud paličku načnete, je nutné stroužky spotřebovat do dvou týdnů.