Sobota, 21 prosince, 2024
Home Domácnost Nepoužíváte tlakový hrnec? Přečtěte si, v čem vyniká!

Nepoužíváte tlakový hrnec? Přečtěte si, v čem vyniká!

od redakce
Published: Upraveno 0 komentář
tlakové hrnce

Pokud vám v kuchyni chybí tlakový hrnec, možná byste si měli jeden pořídit. Jakékoliv obavy nejsou v případě kvalitních výrobků na místě. Naopak se můžete spolehnout na bezpečnost, úspornost a efektivitu při přípravě pokrmů. Nepřestávejte číst a dozvíte se podrobnosti.

V kuchyni již stovky let

Tlakové hrnce neboli papiňáky nejsou výstřelkem posledních let – hospodyňky na ně nedají dopustit již přes sto let. První hrnce na podobném principu však byly vyrobeny již v 17. století. Kvůli nesprávnému používání a zanedbané údržbě bohužel došlo k incidentům, které tomuto skvělému pomocníkovi pošramotily pověst.

Šetří čas

Moderní kuchyňské vybavení je ovšem ve všech směrech lepší než v minulosti. Neduhy byly odstraněny a předností přibylo. Největší výhodou přípravy ingrediencí v tlakovém hrnci je rychlost. Konkrétní čísla vždy souvisí se specifickými ingrediencemi, ale podle některých zdrojů je s papiňákem proces přípravy až trojnásobně rychlejší.

Je multifunkční

Další velkou výhodou jsou široké možnosti využití. V tlakovém hrnci připravíte polévku, hovězí maso, guláš, sladký dezert i zavařeniny. To vše díky vysokému tlaku, který způsobuje vznik horké mokré páry o vyšší teplotě než je var vody.

Šetří energie

S rychlostí jde ruku v ruce úspornost. Je logické, že když potravinu uvaříte za podstatně kratší dobu, spotřebujete mnohem méně energie. Pořizovací cena kvalitních tlakových hrnců přitom není nijak závratná. Navštivte značkový eshop Tescoma a přesvědčte se na vlastní oči.

Je šetrný k potravinám

Za zmínku stojí šetrnost k živinám a vitamínům. Není tajemstvím, že potraviny při vaření ztrácí potřebné látky. Kratší vaření vede k tomu, že živin a vitamínů zůstane v pokrmu více. Zdravější přípravě jídla nahrává také to, že v tlakovém hrnci není nutné používat velké množství tuku a koření.

Přidává jídlu na chuti

A konečně lepší chuť. Některé hospodyňky si kvůli tomu pořizují celé sady tlakových hrnců, protože vědí, že potraviny připravené tímto způsobem chutnají mnohem lépe než v klasickém hrnci. Proč tomu tak je? Důvodem je vůní a chutí nasycená pára, která v hrnci zůstává po celou dobu.

Další podobné články

Zanechat komentář