Úterý, 19 března, 2024
Home Styl Servírujte jídlo jako v nejlepších restauracích

Servírujte jídlo jako v nejlepších restauracích

od Redakce
0 komentář
jídlo

Jídlo sice musí skvěle chutnat, ale neméně důležité je i to, jak vypadá. I kvůli pěknému servírování často chodíme do restaurace. Abyste si tedy přišli doma jako v pětihvězdičkové restauraci, máme pro vás pár tipů od profesionálních kuchařů.

Když uvaříte skvělé jídlo, je potřeba ho i náležitě odprezentovat. To je právě ta pomyslná třešnička na dortu, která povýší vaše kulinářské umění na vyšší level. Jak tedy na profesionální plating? Stačí se naučit pár triků.

Barevná harmonie

Základními barvy, které se v kuchyni používají, jsou žlutá, červená a zelená. Všechny t to barvy povzbuzují chuť k jídlu. Naopak modrou barvu máme geneticky zakódovanou jako tu, která se nejí. Proto s ní šetřete a použijte ji maximálně k dobarvení dezertů. Pokud chcete povzbudit kontrasty na talíři, můžete použít bílou a černou. K dokonalému výsledku vám mohou pomoci barevné talíře a ostatní servírovací nádobí.

Porce tak akorát

V Čechách se obecně drží myšlenka, že čím více toho na talíři bude, tím lépe. Jenomže ono je to úplně opačně. V těch nejlepších restauracích to vědí a řídí se tím. Malé porce vypadají na talíři elegantněji a dávají strávníkům možnost sníst více chodů.

Hrajte si s tvary

Nejlepší servírovací kuchařské vychytávky jsou nejrůznější formičky a vykrajovátka. Je zkrátka fakt, že na talíři budou mačkané brambory vypadat mnohem lépe, když budou mít nějaký tvar, než jednoduše nandané lžící nebo naběračkou. Nemusíte hned vyrážet do obchodu pro tvořítka. Skvěle vám poslouží vánoční vykrajovátka. Pokud se však vzhlédnete v platingu, uděláte lépe, když si pořídíte formičky přímo k tomu určené. Mají je v každých domácích potřebách.

Když nebudete mít vykrajovátka po ruce, vyzkoušejte obyčejné lžičky. Efekt bude stejný jako s vykrajovátkem: stačí jednou jídlo nabrat a druhou ho z ní vyškrábnout. Při troše cviku takto dokážete dělat efektní nočky nebo kuličky. Takto můžete vykrajovat nočky, rovnou nad hrncem a pak je pěkně aranžovat na talíř.

Omáčky pomálu

Tohle pravidlo je trochu sporné. Rozhodně neplatí, když se chystáte servírovat guláš, svíčkovou nebo jinou omáčku. V těchto případech omáčka na talíř patří a musí jí být tolik, aby vystačila ke všem knedlíkům. U jídel, kde je ale spíš na ozdobu, ji zkuste na talíř nakapat lžičkou nebo zdobítkem. Velmi efektně působí i nejrůznější čáry, tvary, kaňky. Fantazii se v tomto směru meze nekladou. Pomoci si můžete i omyvatelnými šablonami, které vám pomohou udržet linky tam, kde je třeba.

Dezerty zdobte cukrem

U dezertů se můžete vyřádit do sytosti. V cukrářských potřebách pořídíte nejrůznější šablony, barevné zdobení a další vychytávky.

Když se budete držet základních pravidel, budou vaše talíře vypadat krásně. Nicméně pokud se chcete stát profesionály v servírování, budete se muset naučit mnohem víc. Plating je svébytný obor, který se vyučuje na kuchařských školách po celém světě. Navíc musíte vzít v potaz i to, že každá kuchyně si žádá své. Takže to, co vám projde v asijské kuchyni, je nepřípustné pro francouzskou a podobně. Spoustu inspirace najdete na foodblozích nebo na Pinterestu. Nebojte se experimentovat a jistě si nakonec najdete svůj vlastní styl, který se vám bude líbit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář