Sobota, 27 dubna, 2024
Home Domácnost 4 způsoby, jak vyřešit odpady u rodinného domu

4 způsoby, jak vyřešit odpady u rodinného domu

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář

Nezáleží na tom, jestli stavíte novostavbu nebo se pouštíte do rekonstrukce staršího domu. Vždy musíte přemýšlet nad tím, jak odvedete z domu odpady. Na vesnici to bude trochu složitější než ve městě. Právě proto vám přinášíme čtyři varianty odpadů. Ta první je jasná, ale bohužel ne každý se může napojit na běžnou kanalizaci. Udělat to můžete těmito způsoby: 

  • kanalizace, 
  • septik, 
  • žumpa, 
  • ČOV. 

Klasická kanalizace 

Tohle je nejjednodušší a nejlevnější metoda, kterou můžete využít. Bohužel rodinné domy na vesnicích tuto možnost nemají, protože hodně českých vesnic stále nemá zavedenou kanalizaci. V malém nebo větším městě to nebude žádný problém a budete mít odpady vyřešené během chvilky. Navíc nebudete muset řešit ani vsakování (u septiku) nebo vyvážení (jako u žumpy). 

Septik s filtrem 

Pro rodinný dům by měl být septik nouzovým řešením. Mnohem lépe se hodí do chaty nebo chalupy. Na rozdíl od čističky odpadních vod si poradí i s nepravidelným používáním. Stejně jako v případě ČOV budete potřebovat projektovou dokumentaci pro stavební úřad. Jde o modernější verzi žumpy, ale v tomto případě se voda částečně přefiltruje a vypouští se pryč. 

Žumpa 

Jímka neboli žumpa je jedním ze starších způsobů, jak odvést ze svého domova odpady. U starších domů na vesnici, chaty nebo chalupy je najdete běžně. Dovoz betonové žumpy do Ostravy vždy musí zařídit odborná firma. A myslete také na to, že ji někdo musí pravidelně vyvážet. 

Cena se odvíjí od její velikosti. Nejlepší je použít tuto možnost u objektů, kde nežijete trvale. Vývoz jímky je poměrně drahý, takže se nejvíce hodí k rekreačním objektům. Využít můžete i dodání betonové žumpy do Hradce Králové. V případě nouze ji ale samozřejmě můžete použít také u rodinného domu. 

Domácí čistička odpadních vod (ČOV) 

Tohle je trochu dražší varianta, ale rozhodně je nejvíce ekologická. Od stavebního úřadu nebudete mít s touto variantou problém a u novostaveb ji často vyžadují. Velkou výhodou je také fakt, že s ní ušetříte za vodu, protože se bude čistit v nádrži a znovu ji použijete na splachování záchodu. Jestli chcete mít nový a ekologický domov, měli byste zvolit tuto možnost. 

 

Zdroj obrázku: Hunter76 / Shutterstock.com 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 80 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář