Úterý, 19 března, 2024
Home Jen pro ženy Podle studie španělských odborníků zvyšuje úspěšnost umělého oplodnění hudba

Podle studie španělských odborníků zvyšuje úspěšnost umělého oplodnění hudba

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
umělé oplodnění

O tom, že hudba léči duši, pochybuje málokdo – po poslechu motivačního songu je špatná nálada ta tam. Ale když se o ní napíše v souvislosti s umělým oplodněním, je to přinejmenším neobvyklé. Někteří specialisté se přesto domnívají, že hudební vibrace zvyšují šance na úspěšné umělé oplodnění, a to o nezanedbatelných pět procent. Před lety o tom, s odkazem na experimenty barcelonského Marqusova institutu, informoval italský deník Coriiere della Sera.

Muzikoterapie je známá věc

Důvodem, proč se španělští specialisté do výzkumu pustili, byly předchozí studie potvrzující pozitivní vliv muzikoterapie. Metoda se používá k posílení vegetativních funkcí (motorika, srdeční rytmus, dýchání, svalový tonus…), ke zmírnění bolesti, jako podpora dlouhodobých onemocnění a samozřejmě nachází využití jako jeden z důležitých nástrojů psychoterapie.

Působením hudby mozek přechází do relaxační hladiny alfa. Dochází k ustálení krevního tlaku a zklidnění tepu. Tento stav má příznivý účinek na buňky a podle studií posilují produkci velkých bílých krvinek.

Hluk je naopak zdraví škodlivý

Opačný efekt má nadměrný hluk. Mnohé zahraniční studie dokonce uvádí, že dlouhodobý pobyt v hlučném prostředí vede k nadprodukci stresových hormonů, což může způsobit snížení mobility i celkového počtu mužských pohlavních buněk. Na to by si měli dát pozor zájemci o darování spermií.

Na žánru nezáleží, embrya „poslouchají“ všechno

S ohledem na velmi pozitivní zkušenosti s muzikoterapií při léčbě onemocnění všeho druhu bylo otázkou času, kdy někoho z řad odborníků napadne, zda by hudba nemohla příznivě ovlivnit také umělé oplodnění.

Laboranti experimentovali s klasikou, popovými šlágry i s heavy metalem. Zástupkyně italské pobočky zmíněného institutu před lety uvedla, že na hudebním stylu nezáleží. Klíčové jsou vibrace, díky kterým mohou embrya pohltit mnohem více výživných látek a efektivněji vylučovat toxiny.

Studie se zúčastnilo 400 žen, z nichž polovina po dobu 10-14 dní před těhotenským testem používala zařízení generující hudební vibrace. Osm z deseti účastnic uvedlo, že jim pomohlo odbourat stres.

Zda v budoucnu najdou hudební vibrace v oboru reprodukční medicíny praktické využití, ukáže teprve čas.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář