Sobota, 27 dubna, 2024
Home Krása a zdraví Co dělat, když vám život ztrpčují lupy?

Co dělat, když vám život ztrpčují lupy?

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
bioderma

Ať chceme, nebo ne, odumřelé kůže se nikdy zcela nezbavíme. Buňky nejsvrchnější vrstvy pokožky prochází vývojovým cyklem a staré jsou průběžně nahrazovány novými. Přirozeně tak dochází k tvorbě šupinek, jejichž přítomnost není právě vítaná. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy se ve vlasech začnou v hojnějším počtu objevovat lupy větších rozměrů nebo hrubé mastné lupy. V obou případech ji nemusí jít o normální stav, ale o možné projevy dvou poměrně častých onemocnění – seboroické dermatitidy nebo psoriázy.

Když vás lupy trápí „jen trochu“

V případě mírných obtíží s lupy dbejte na pravidelné mytí vlasů a pokožky hlavy. Podle odborníků z řad dermatologů je optimální frekvence 2 – 3 krát týdně. Výběru šamponu věnujte zvýšenou pozornost. Dohlédněte na to, aby obsahoval účinné látky pro odstranění lupů a regulaci množení buněk epidermis, antimykotické látky (lupy způsobují kvasinky rodu Malessezia) a složky, které pokožku zklidňují.

Po nanesení šamponu na pokožku hlavy masírujte jemnými krouživými pohyby a nakonec vlasy důkladně opláchněte. Při sušení dbejte zvýšené opatrnosti a fén raději nezapínejte na funkci horkého vzduchu.

Mějte na paměti, že tvorba lupů je obvykle doprovázena svěděním. Snažte se suchou pokožku hlavy neškrábat, aby se její stav nezhoršil. Pocitu svědění by vás měl zbavit šampon se zklidňujícími složkami.

Když máte chronické problémy se suchými skvrnami

Pokud se na suché pokožce objevují dobře ohraničené lupy větších rozměrů, hovoříme o onemocnění zvaném psoriáza (lupénka). Zapříčiňují ji genetické predispozice, stres, některé léky a další faktory. Pravidelná péče by měla zahrnovat mytí vlasů a pokožky hlavy léčivým šamponem s velmi vysokou tolerancí. Ideálně s obsahem složek pro zmírnění svědění, keratoredukčních a keratolytických účinných látek, které omezují tvorbu přilnavých suchých skvrn a látek pro zjemnění kůže.

vlasy a lupy

 

Postup mytí je stejný jako v případě mírnějších projevů. Po masáži hlavy jemnými krouživými pohyby šampon důkladně opláchněte a vlasy opatrně osušte (opat pozor na horký vzduch, který pokožce vůbec nesvědčí).

Když jsou problémy vážné a hlava intenzivně svědí

Ne vždy je příčinou tvorby lupů psoriáza – vážnější problémy může způsobit seboroická dermatitida, jejíž příčiny jsou předmětem diskuze. Roli pravděpodobně hraje více faktorů včetně oslabeného imunitního systému, hormonální nerovnováhy, stresu, počasí (např. střídání teplot v zimním období) a v neposlední řadě genetické dispozice.

Výrazného zlepšení dosáhnete pomocí léčivého šamponu s velmi vysokou tolerancí, obsahem složek, které eliminují kvasinky rodu Malessezia a látek pro zklidnění pokožky. V první fázi přípravek používejte 2 – 3 krát týdně po dobu dvou až tří týdnů. Poté pro udržení jednou týdně střídavě s jiným jemným šamponem.

Nezapomeňte, že škrábáním hlavy vše jedině zhoršíte. Pokud se stav pokožky hlavy nezlepší, neváhejte navštívit dermatologa.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář