Sobota, 27 dubna, 2024
Home Domácnost Jak v roce 2023 ušetřit za vodu – a třeba i tisíce korun?

Jak v roce 2023 ušetřit za vodu – a třeba i tisíce korun?

od Redakce
0 komentář
voda

Vodné a stočné se v roce 2023 v českých městech značně zdražilo. V průměru si každý z nás připlatí o 16,- Kč za kubík pitné vody, což je zhruba o 17 % více než v minulém roce. Toto zvyšování cen vody je ještě o něco prudší než meziroční růst inflace a způsobuje obavy z dalšího nárůstu v následujících letech. Skokové navýšení cen vody, které jsme zažili v letošním roce, se řadí mezi jedny z největších v historii. Okolností naznačují, že voda z kohoutku bude zdražovat i nadále, což je pro domácnosti a podniky špatná zpráva.

Proč cena vody rychle roste?

Cena vody roste především kvůli rostoucím nákladům na vstupy – proces čištění odpadních vod závisí na elektřině a chemikáliích. A právě cena elektřiny se v posledních dvou letech dramaticky zvýšila. Ačkoli se očekává, že se ceny časem stabilizují, je téměř jisté, že na hodnoty před krizí můžeme zapomenout.

Rostoucí náklady na vstupy se tedy postupně promítají do ceny vody, a to především po „bouřlivém“ roce 2022. S ohledem na skutečnost, že inflace v České republice stále výrazně překračuje 2% – cíl České národní banky, lze očekávat, že cena vody bude v následujících letech dále růst. Ušetřit je naštěstí možné mnohem snadněji a levněji než v případě elektřiny a tepla. Šanci snížit spotřebu – a tím i účet za vodné a stočné – má prakticky každá domácnost.

Několik tipů, jak za vodu platit mnohem méně

K výrazné úspoře vám pomůže například domovní čistírna odpadních vod, díky které se vyhnete stočnému. Podobných čísel dosáhnete také s pomocí moderního septiku s filtrem. Realizace je sice o něco dražší, ale k provozu nepotřebuje elektřinu.

voda

Ve znamení obrovské úspory se také nese pořízení retenční nádrže na dešťovou vodu. Nachytanou dešťovku lze následně využívat na zalévání zahrady, mytí auta, splachování toalet a spoustu dalších činností, které nevyžadují použití pitné vody.

A konečně studna, ať už kopaná či vrtaná varianta. Pokud máte bokem 100-150 tisíc korun, získáte zdroj vlastní vody, který vám investici nejpozději do 5-10 let vrátí.

S realizací všech výše uvedených úsporných opatření vám mohou pomoci odborníci z projekční kanceláře ZAKRA.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 80 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář