Sobota, 27 dubna, 2024
Home Krása a zdraví Nejčastější neduhy v průběhu těhotenství, jak se jim vyhnout?

Nejčastější neduhy v průběhu těhotenství, jak se jim vyhnout?

od Redakce
0 komentář
těhotenství

Těhotenství je krásným časem očekávání narození potomka, ale neplatí to pro všechny ženy. Zatímco pro některé je tato doba procházkou růžovým sadem a vzpomínají na ni jen v nejlepším, jiné zažívají několikaměsíční peklo, které začne ranními nevolnostmi, pokračuje dušností a otoky a skončí mnohahodinovým porodem. Jaké neduhy ale trápí většinu budoucích maminek a jak mohou některé potíže lépe překonat? 

1. Zácpa

Trávicí obtíže, zejména zácpa, patří mezi nejčastější potíže, se kterými se těhotné setkávají. Zácpa může být způsobena přípravky s vyšším obsahem železa nebo přímo předepsanými léky na chudokrevnost, proto je vhodné situaci konzultovat s lékařem. Obecně se radí jíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny a dodržovat pitný režim, nesmí chybět každodenní pohyb v podobě procházek.

2. Časté močení v těhotenství

Časté chození „na malou“ provází řadu žen už od otěhotnění, přičemž někdy nenastane úleva ani po prvním trimestru, protože hlavička dítěte může tlačit na močový měchýř. Pro snížení frekvence nočního vstávání se doporučuje omezit pití nápojů před usnutím, a naopak dodržovat správný pitný režim během dne.

3. Svalové křeče nohou

Náhlá ostrá bolest v lýtkách nebo v chodidlech? Křeče se mohou objevit v průběhu prvního trimestru, úporné bývají asi od 20. týdne těhotenství, proto se vyplatí celý průběh těhotenství sledovat skrze těhotenskou kalkulačku. Na křeče každopádně pomáhají masáže a cvičení, pravidelné procházky zlepšují krevní oběh. Ošetřující lékař může též předepsat přípravek na léčení stavů při nedostatku hořčíku.

těhotenství

4. Nevolnost a zvracení

Zvracení a ranní nevolnosti mohou být prvními příznaky otěhotnění, protože se mohou objevit již ve 3. týdnu těhotenství vlivem hormonálních změn. Vhodné je jíst pravidelně menší porce, po ránu je dobré mít po ruce drobnou svačinku na dobu po probuzení. Doporučuje se vyřadit kofeinové nápoje z jídelníčku, a naopak pít ředěný zázvorový nebo mátový čaj. Po konzultaci s lékařem se mohou doplnit vitamíny skupiny B.

5. Pálení žáhy

Zvýšená kyselost žaludku spolu s tlakem dělohy na žaludek mohou způsobit pálení žáhy. Na vině může být též vliv progesteronu. Tento jev je doménou třetího trimestru, proto se doporučuje dbát na vyvážený jídelníček, nejíst těsně před spaním a vyhýbat se kofeinovým nápojům, které pijí mnohé těhotné po celou dobu očekávání, kořeněným a tučným jídlům.

6. Křečové žíly a metličkové žilky

V souvislosti s vyšším množstvím cirkulující krve v těle a změnou tlaku v žilních stěnách může dojít ke vzniku křečových žil nebo metličkových žilek, které připomínají červené nebo namodralé pavučinky a objevují se na nohou, ale také v obličeji. V takové chvíli je vhodné vyvarovat se dlouhému stání a omezit křížení nohou při sedu. Doporučuje se jíst střídmě a zamezit nadměrnému přibírání, chodit na procházky nebo plavat. Lékař může navrhnout nošení kompresních punčoch nebo sedět s nohama nahoře.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář