Úterý, 19 března, 2024
Home Styl Slovníček začínajícího fotografa

Slovníček začínajícího fotografa

od Redakce
0 komentář
foto

Když začínáte s novým koníčkem, měli byste si dát práci s tím, že se naučíte pojmy, které se kolem něj točí. Jinak tomu není ani s focením, pokud to myslíte vážně, měli byste se naučit správně pojmenovávat části fotoaparátu.

Když už nic jiného, pak vám to rozhodně usnadní lépe se orientovat v návodu k fotoaparátu. Kromě toho se budete i cítit lépe, když budete mluvit se spolužáky z kurzu. Pojďme se podívat na některé z těch základních.

Blesk

Blesk je u fotoaparátu nepostradatelný, především v případě, že jste někde, kde nejsou dobré světelné podmínky. Je to krátký světelný záblesk, který vám dodá do záběru dost světla. Většina fotoaparátů a mobilních telefonů je vybavena základním vestavěným bleskem. Lepší je však si pořídit externí blesk, které se k foťáku připojí kabelem.

Časosběr

Časosběr nesouvisí s technologií, ale spíše se způsobem práce. V dokumentárním filmu se časosběrem nazývá záznam delšího časového období. Výsledkem je pak záznam, na kterém je patrný vývoj prostředí nebo osob. Ve fotografii je to podobné. Cílem časosběru je zaznamenat vývoj v čase, a to buď v relativně krátkém období, například východ nebo západ slunce, případně záznam delších časových úseků, růst dětí, kdy se každý měsíc nebo rok ve stejný den pořídí snímek, který je stejně stylizovaný.

Digitální fotoaparát

První digitální foťák spatřil světlo světa v roce 1975. Za jeho vznikem stála společnost Kodak, která tímto krokem způsobila revoluci ve fotografii. Zatímco analogové fotoaparáty zaznamenávají snímky na film, který je nutné vyvolat, digitální fotoaparát ukládá snímky v elektronické podobě na paměťovou kartu. Oproti dřívějšku je tak možné fotit bez jakýchkoliv omezení a po focení vybrat nejlepší fotku.

Expozice

Expozice jednou ze základních veličin, kterou musíte vzít v potaz při nastavení fotoaparátu pro konkrétní snímek. Přeexponované snímky budou moc světlé, „přepálené“, podexponované zase tmavé. Nejčastěji uslyšíte v souvislosti s expozicí pojem expoziční čas, který udává dobu, kterou bude dopadat světlo na snímač. Čím delší tento čas bude, tím světlejší bude výsledný snímek a naopak.

ISO

Citlivost senzoru ve fotoaparátu na světlo. V podstatě můžeme říci, že ISO zesiluje signál. Čím vyšší je ISO, tím je vstupní signál silnější, zároveň jsou však zesíleny i případné šumy.

Objektiv

Objektiv je nedílnou součástí fotoaparátu. Jedná se o soustavu čoček, které umožnují soustředit světlo do správných míst. Objektiv ale může být i externí, záleží na typu fotografie, kterou chcete dostat. Detaily skvěle zachytí teleobjektiv, netradiční efekty zajistí objektiv rybí oko a na krajinu nebo focení interiérů je perfektní širokoúhlý objektiv.

Ostření

Hlavní objekt by měl být vždy ten nejostřejší. Levnější fotoaparáty mívají automatické ostření, ty lepší nabízejí i automatickou detekci obličeje, automatické ostření na statický objekt. Dále mívají automatické ostření na dynamický objekt a manuální ostření.

Stativ

Stativ je v podstatě stojan na fotoaparát, který slouží k zafixování přístroje v požadované poloze. Abyste dostali kvalitní ostrý snímek, je důležité přístrojem nijak nehýbat, toho při focení z ruky těžko dosáhnete.

Zrcadlovka

Jedná se o typ fotoaparátu, který používá k zachycení snímku zrcadlo. Tím se liší od kompaktních fotoaparátů. Zrcadlovky jsou na trhu mnohem déle než moderní bezzrcadlovky, které ovšem získávají velmi rychle na popularitě.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář