Pátek, 26 dubna, 2024
Home Styl Nakupujte jen kvalitní stříbro. Jak jej poznáte?

Nakupujte jen kvalitní stříbro. Jak jej poznáte?

od Redakce
0 komentář
stříbro

Stříbro jednoznačně patří k nejoblíbenějším drahým kovům. Může za to jeho krásný třpytivý vzhled, ale také cenová dostupnost. Pokud sáhnete po kvalitním provedení, vydrží vám stříbrný šperk klidně celý život. Jak ale vybrat skutečně kvalitní kousek?

Jak poznáte kvalitní stříbro?

Základním druhem stříbra je stříbro 925. To by mělo obsahovat nejméně 92,5 % čistého stříbra. Zbylých 7,5 % je pak tvořeno jiným kovem, obvykle to bývá měď, ale může se jednat i o nějaký jiný kov. Tato složka pomáhá k vytvrzení stříbra, které je jinak dost měkké a pro šperky nepříliš vhodné. Takto se ale stane dostatečně tvrdým a odolným a je možné z něj vyrábět stříbrné náušnice a další šperky.

Než nakoupíte

Proto se vždy před placením ujistěte, že stříbro je označeno značkou 925, která zaručuje jeho kvalitu. Všichni šperkaři profesionálové by měli být registrováni na puncovním úřadě a své šperky vždy opatřit registrační značkou a státní puncovní značkou. Tak poznáte, že před sebou máte pravý kov, který je skutečně odpovídající kvality.

Co je tzv. německé stříbro?

Pokud jste se už někdy s tímto typem setkali, raději od něj ruce pryč. Šperkům označovaným za německé stříbro, nickel silver neboli slitinám obecných kovů je dobré se zcela vyhnout. Sice vzhledem stříbro připomínají, ale to je jediné, co mají společné. Německé stříbro je slitinou obecných kovů, nejčastěji niklu, mědi a zinku, ale takové kovy nejsou odolné a šperky z nich rychle ztrácí svůj hezký vzhled. Takové stříbrné náhrdelníky mohou být také spouštěčem alergií na kovy, což rozhodně není nic, co byste chtěli zažít.

Kvalitní kus snadno poznáte

Zkusit můžete jednoduchý test. Budete k němu potřebovat kámen buližník a kyselinu dusičnou, které umí odhalit složení šperku podle toho, do jaké barvy se zabarví. Je však pravdou, že to zrovna nepatří k obvyklému vybavení každého nákupčího, takže je ideální řídit se podle puncovní značky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář