Neděle, 28 dubna, 2024
Home Styl Co všechno má vliv na chuť vašeho šálku kávy?

Co všechno má vliv na chuť vašeho šálku kávy?

od Redakce
0 komentář

Chuť kávy ovlivňuje celá řada faktorů. Pokud hledáte pražírnu kávy, která nabízí skutečně nejlepší kávu, je potřeba zjistit si hned několik věcí, které mají zásadní vliv na to, jak káva chutná a jak dlouho vydrží.

Metoda zpracovaní

Rozlišujeme tři hlavní metody získávání kávových zrn, které dovedou ovlivnit výslednou chuť nápoje. Mokré zpracování probíhá pomocí promytí zrna, které se následně fermentuje ve fermentačních nádobách, kde odpadne poslední část dužiny, následně se zrna opět promývají, a nakonec suší. Taková káva má čistou a jemnou chuť.

U suchého zpracování se celé kávové třešně suší na betonové podlaze a následně se slupka s dužinou mechanicky odstraní. Chuť bývá díky tomu zaoblená, sladká a zrna výrazně voní.

Poslední je tzv. honey metoda, při které se nejdřív mechanicky odstraní slupka s částí dužiny, a poté se zrna suší. Díky tomu jsou zrna skutečně výrazně sladší.

Stupeň pražení

Je zcela zásadní, protože určuje míru kyselosti, hořkosti a celkový dojem z kávy. Obecně platí, že v méně pražené kávě více vystupují ovocné tóny v chuti a vůni, s dalším pražením jsou spíše zdůrazněny hořké tóny.

Skladování kávy

Pražená zrna jednoduše pohlcují okolní pachy a vlhkost, proto je ideální skladování kávy zcela zásadní. Vlhká káva se nedá správně extrahovat a výsledkem bývá mdlá tekutina bez vůně a chuti. Dejte si pozor na vysoké teploty při skladování, které mohou vést ke žluknutí kávy a nedoporučuje se ani skladování kávy v lednici, kde je vystavená vlhkosti, pachům a samozřejmě následně také teplotním šokům.

Kvalita vody

Je asi jasné, že to, jakou máte doma vodu, zásadně ovlivní i chuť nápoje. Pozor si dejte zejména na hodně tvrdou vodu, která způsobuje zavápnění přístroje, ale je pravdou, že minerály obsažené v takové tvrdší vodě mohou působit jako chuťový zvýrazňovač čili ve výsledku získáte nápoj bohatější a silnější chuti než s vodou měkkou.

 

Zdroj obrázku: MrslePew / Shutterstock.com


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář