Úterý, 19 března, 2024
Home Krása a zdraví Olivový olej – bohatý zdroj antioxidantů a vitamínů

Olivový olej – bohatý zdroj antioxidantů a vitamínů

od Redakce
0 komentář
olivový olej

V našich kuchyních se olivový olej zabydlel již dávno, přesto zůstává stále tak trochu tajemstvím. Kde se vlastně bere olivový olej? Jak se lisuje, čím se liší od jiných olejů a proč je tak důležitý pro naše zdraví? To si povíme v následujících řádcích.

Středomořská kuchyně se bez něj neobejde

Olivový olej je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Tři čtvrtiny veškeré světové produkce olivového oleje pocházejí ze Španělska, velmi hojný je rovněž v Řecku a Itálii; tam všude nelze přehlédnout až k obzoru se táhnoucí lány olivových sadů. Pokud jste někdy zavítali na jih Evropy a ochutnali zdejší kulinářské speciality, nemohli jste si nevšimnout, že místní s tímto tekutým zlatem skutečně nešetří. Olivový olej zde patří do každého zeleninového i masového jídla, slouží jako surovina pro výrobu kosmetických přípravků a koupit jej můžete na každém rohu za poměrně příznivé ceny. Zdejší obyvatelé totiž moc dobře vědí, čím vším je olivový olej našemu organismu prospěšný.

Jak vznikne olivový olej

Než na olivovém stromě začnou dozrávat první olivy, trvá to celé desítky let. Impozantní a mohutný strom se však dožívá celých staletí. Po celou tuto dobu pak poskytuje kvalitní plody, které se tradičním ručním způsobem sklízejí v období od října do ledna. Následně jsou zpracovány – po odstranění pecek se rozemelou a vylisují. Tzv. panenské olivové oleje vznikají při lisování za studena, rafinované oleje jsou produktem technologicky méně náročnějšího lisování za tepla. Nejhodnotnější jsou tzv. extra panenské olivové oleje, s jen nepatrnou kyselostí a vyráběné výhradně mechanicky (bez použití elektrických strojů).

Zdravý prospěšný

Konzumace olivového oleje dietologové rozhodně doporučují. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a vitaminu E se vyznačuje blahodárnými účinky na naše zdraví. Snese vysoké teploty a proto je vhodný ke smažení. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, obsahuje množství antioxidantů a je bohatým zdrojem vitaminů. Pokud nedáte dopustit na přírodní kosmetiku, pak se nerozpakujte mazat si pokožku přímo čistým olejem. Je to mimo jiné ideální prostředek pro ochranu před žhavými slunečními paprsky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář