Úterý, 19 března, 2024
Home Domácnost Kolik stojí provoz sauny nebo infrasauny?

Kolik stojí provoz sauny nebo infrasauny?

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
sauna

Možná právě přemýšlíte o tom, že si pořídíte vlastní saunu. A možná se bojíte, že se díky pravidelnému saunování celé rodiny nedoplatíte za elektřinu. Přečtěte si, jak to s cenou za provoz sauny vlastně je a proč elektrická energie nejsou jediné náklady, které vás během roku čekají.

Finská sauna a náklady na saunování

Pobyt ve finské sauně přispívá k regeneraci organismu a posílení imunitního systému. Tento typ sauny funguje tak, že se tělo ohřívá působením okolního vzduchu, který je zahřátý na vysokou teplotu.

To znamená, že dříve než můžete finskou saunu začít používat, musíte ji roztopit. Ohřátí vzduchu v sauně mají na starosti elektrická saunová kamna. K tomu, aby dokázala prohřát vzduch v celé saunové kabině, potřebují čas kolem 30 – 45 minut. Po tuto dobu jsou zapnutá na plný výkon.

Poté již jen udržují nastavenou teplotu, to znamená, že se automaticky vypínají a zapínají tak, aby v kabině byla stálá teplota. Tento způsob provozu může znamenat úsporu až 30 % elektrické energie oproti plnému výkonu.

Nejvíce prodávaná jsou saunová topidla o příkonu 9 kW. Výkon se vždy řídí objemem kabiny a prostředím, ve kterém je sauna instalovaná. Takže do venkovní sauny stejné velikosti se instalují saunová kamna o vyšším výkonu než do interiérové sauny, z důvodu vyšších tepelných ztrát vlivem okolního prostředí.

Jedno saunování v interiérové finské sauně znamená kolem 90 minut běhu kamen, které spotřebují okolo 10 kW elektrické energie. Výsledná cena se pak počítá podle vaší sazby za elektřinu, vychází však řádově na desetikoruny.

Kompletní náklady na provoz finské sauny pak obsahují i částku za saunové kameny (mění se každý rok), za vonné esence pro zpříjemnění saunování nebo za další saunové doplňky.

sauna

Infrasauna a náklady na saunování

Infrakabina se na rozdíl od finské sauny nemusí rozehřívat a to je její hlavní výhoda. Alespoň co se spotřeby elektrické energie týče.

Například infrazářiče Vitae dosáhnou plného výkonu už vteřinu po zapnutí. Navíc se v infrasauně nemusí ohřívat vzduch, ale infrapaprsky přímo ohřívají organismus. Takže moderní infrasaunu stačí zapnout a hned se můžete saunovat.

Jedno infrasaunování trvá kolem 20 – 30 minut. Abychom dokázali spočítat náklady na provoz infrasauny, musíme sečíst příkon všech infrazářičů. Většinou jedou na plný výkon, i když ani to není pravidlem – infrazářiče Vitae umožňují snižování výkonu.

Výsledná cena opět závisí na konkrétní sazbě za elektřinu, ale je vyzkoušeno, že provoz infrasauny vychází levněji než finské sauny i s přihlédnutím k menší velikosti.

www.saunasystem.cz


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář