Sobota, 27 dubna, 2024
Home Domácnost Využití dešťové vody bude stále nutnější

Využití dešťové vody bude stále nutnější

od Redakce
0 komentář
septik

Jedním z nepříjemných důsledků klimatických změn, které na naší planetě probíhají, je i problém s nedostatkem vody v některých oblastech. Každoročně se s ním setkává stále více lidí a je třeba se bohužel připravit na to, že v budoucích letech se situace může ještě zhoršit. I z tohoto důvodu se tak stále více lidí zajímá o to, jak účinně zadržovat a využívat dešťovou vodu. Důkazem je i počet lidí, kteří se zapojili do dotačního programu s názvem Dešťovka.

Jak dešťovku jednoduše zachytit?

Jedním ze snadných řešení, které vám v případě, že vlastníte rodinný dům, chatu či chalupu, může s jímáním dešťové vody pomoci, jsou nejrůznější zadržovací nádrže a jímky. Vodu, kterou takto zadržíte, pak můžete používat například na zalévání, splachování či úklid. Pořídit jímky na dešťovou vodu je velmi snadné, navíc se vám jejich pořizovací cena brzy vrátí ve formě nižších faktur za vodu, kterou spotřebujete, a k financování lze využít i již zmíněné dotační programy. V současné době se používají zejména betonové nádrže, ve kterých se voda zadržuje, jejich předností je, že jsou pevné a odolné. Z nádrže se následně voda  čerpá za pomoci čerpadla.

Proč septik a žumpa není totéž?

Kromě nádrže na zadržování dešťové vody musí ale většina chatařů a chalupářů mít na svém pozemku ještě jednu nádrž, a to na zadržování odpadních vod, samozřejmě pouze tehdy, pokud jejich nemovitost není napojena na kanalizační systém. Tato nádrž pro jímání a následné přečerpávání odpadních vod je známá také pod názvem septik. Zde je nutné uvést, že kvalitní septiky se v mnohém liší od tak zvaných žump, mnoho lidí ale mylně oba pojmy považuje za synonyma. Zatímco žumpa je pouze nádrž, ve které se odpadní vody shromažďují a následně je nutné její vyvezení, septiky mají nádrž rozdělenou na komory, které umožňují to, že se v nich odpadní vody mohou částečně čistit. Výsledkem je, že vyčištěná odpadní voda může být následně vypouštěna do povrchových či podzemních vod a v septiku zůstávají pouze pevné nečistoty, které se musí čas od času vyvézt.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář