Sobota, 27 dubna, 2024
Home Domácnost Podle čeho vybrat koberec?

Podle čeho vybrat koberec?

od Redakce
0 komentář
koberec

Položit do interiéru koberec je jeden z nejrychlejších způsobů, jak celkově změnit vzhled místnosti. S kobercem bude váš pokoj vypadat útulněji. Leckdy mu to bude také lépe slušet: zejména v případě, když koberec dokážete dobře sladit s okolím. Jakým způsobem, ale vybrat kvalitní koberce? Některé z nich se liší cenou, délkou vlasu a dalšími parametry.

Podle velikosti

Běžnou chybou je vybrat příliš malý koberec (v případě výběru kusového koberce). Ideálně by měl koberec mít od stěn minimálně 90 cm, abychom usnadnili například otvírání dveří. Pokud chcete zvolit koberec pod jídelní stůl, k jeho rozměrům přidejte 120 cm – v takovém případě totiž nebude zavazet při posouvání židlí. Běhoun na chodbu by měl být asi o 10 cm užší, než celková šířka chodby a asi o 45 až 60 cm kratší.

Vzor

Na vzory jsou bohaté zejména dětské koberce. S jeho barvami je třeba počítat a v dětském pokoji si trochu divokosti v barvách i vzorech můžeme dovolit. Obecně ale platí, že čím více vzorů v pokoji máte (tyto vzory jsou na nábytku, závěsech nebo různých doplňcích), tím méně by měl být koberec vzorovaný. Interiér, který neobsahuje téměř žádné vzory, můžete snadno oživit díky vzorovanému koberci.

Barva

Barva koberce by měla být v souladu s ostatními barvami v pokoji. U kusového koberce by barva měla ladit také s barvou podlahy. Světlé koberce vám mohou pomoci docílit prostorného vzhledu, na druhou stranu nemusí obstát v domácnosti s dětmi a zvířecími mazlíčky. Tmavé koberce naopak opticky zmenšují prostor, na druhou stranu dodávají místnosti intimnější atmosféru.

Tvar

Koberce můžeme volit podle toho, pod jakým nábytkem se budou nacházet. Pod kulatý stůl zvolte kulatý koberec. Obdobně pokud budete volit koberec pod různá uskupení nábytku. Respektuje jejich tvar.

Délka vlasu

Čím vyšší vlas, tím náročnější údržba. Do předsíně nebo obývacího pokoje, kde trávíme spoustu času se hodí koberce s krátkým vlasem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář