Pondělí, 29 dubna, 2024
Home Styl Jak poznat, že je zlatý šperk pravý?

Jak poznat, že je zlatý šperk pravý?

od Redakce
Published: Upraveno 0 komentář
zlatý šperk

Spousta lidí možná při vyklízení bytu po babičce objeví nějaké šperky, ke kterým ale neexistují žádné doklady, a není tedy jasné, zda jde o bižuterii nebo snad skutečně zlaté šperky. Pokud i vy máte doma šperk, o jehož kvalitě máte pochybnosti, je nejlepší zajít rovnou do zlatnictví a nechat si jej ocenit.

Samozřejmě jsou ale možnosti, jak si pravost zlata ověřit i svépomocí. Jsou to ale samozřejmě cesty nespolehlivé, na které se nevyplácí spoléhat. Zlaté prsteny nebo jiné šperky vždy nechte profesionálně prohlédnout, abyste znali jejich skutečnou hodnotu.

Zlato je velmi měkký kov

Právě to jej předurčuje k tomu, že je vlastně pro výrobu šperků dost nepraktické. Ve skutečnosti se tedy vždy pracuje s různými slitinami zlata, přičemž skutečný obsah zlata se udává v karátech. Proto se na šperku, který chcete ohodnotit, poohlédněte po puncovní značce. Obvykle je umístěna na vnitřní straně šperku, pokud jde o zlaté přívěsky nebo náhrdelníky, může se nacházet v blízkosti zapínání. Samozřejmě ale platí, že skutečně staré zlaté kousky mohou punc postrádat.

Nošení bez černých skvrn

Pochybnosti o pravosti šperku je potřeba mít také, pokud zlato na kůži při nošení zanechává černé otisky. V takovém případě půjde nejspíš jen o pozlacené stříbro nebo jiný kov, který se zlatu jen podobá. Pravost se dá ověřit také pomocí silného magnetu. Zlato totiž není magnetické, takže by se nic nemělo stát. Pokud bude kov na magnet reagovat, jedná se asi o šperk z jiného materiálu. Nicméně je třeba upozornit i na to, že to, že šperk není magnetický, ještě neznamená, že je pravý. Nemagnetických slitin je totiž ve skutečnosti spousta a daleko více než těch magnetických.

Pokud si při nákupu chcete být jisti kvalitou a pravostí šperků, vždy nakupujte pouze u renomovaných prodejců, kteří se za pravost a kvalitu svých výrobků mohou zaručit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář