Sobota, 27 dubna, 2024
Home Domácnost Jak se žije off grid a na co všechno musíte myslet?

Jak se žije off grid a na co všechno musíte myslet?

od Redakce
0 komentář

Termín „off grid“ není zatím v Čechách tolik známý. Přeložit ho můžeme jako „bez připojení“. To znamená, že se jedná o domovy, které nejsou připojeny na klasickou síť elektřiny, vody a kanalizace. Mnoho lidí by chtělo žít nezávisle na tradiční sítě, ale netuší, jak takový off grid domov funguje. Co si pod tímto pojmem představit?

Elektřina

Obnovitelné zdroje energie jsou základem pro dům bez elektrické přípojky. Většinou se využívají fotovoltaické ostrovní systémy, ze kterých se energie ukládá do velkokapacitních akumulátorů, takže můžete používat tuto zbytkovou energii, když zrovna nesvítí příliš mnoho slunce. Kromě toho si můžete vytvořit svou malou elektrárnu v podobě:

  • voda,
  • vítr,
  • geotermální energie.

Odpady

Off grid domovy nejsou obvykle připojené na kanalizaci. Z tohoto důvodu se budete muset postarat také o odpadní vody. Betonové žumpy Liberec nebo septik jsou ideální možnosti, jak se zbavit nechtěného odpadu. Jednou za čas stačí zavolat specialisty, kteří vás odpadu zbaví, a máte po starostech.

Využít ale můžete také pilinové nebo separační záchody. Velmi oblíbené jsou také čističky vody, které produkují tzv. šedou vodu. Tu můžete využívat při zalévání zahrady. Betonové žumpy Opava a jímky mají dostatečně velkou zásobárnu, nad kterou musíte myslet již při stavbě, protože se musí zabudovat do země. A zapomenout nesmíte na dobrý přístup, protože jinak vám žumpu nikdo nevyveze.

Voda a topení

Vodu můžete využívat z přírodních zdrojů. Nejčastěji se využívá dešťová voda, řeky, jezera nebo studny na pozemku. Retenční nádrže na dešťovou vodu by měly být samozřejmostí tohoto bydlení. Topit můžete klasicky přímotopem, ale myslet byste měli také na umístění domu. Obytné místnosti by měly mířit na jih, aby vám domov vyhřívalo slunce. Na to byste měli upozornit svého architekta. Díky těmto principům se dočkáte dokonalého domova se samostatným provozem.

 

Zdroj obrázku: Jim Pruitt / Shutterstock.com


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Další podobné články

Zanechat komentář